Datum: 
23-05-2023
Tijd: 
20:00
Plaats: 
Filmhuis Oosterbeek
Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Burgers Geven Energie organiseren op dinsdag 23 mei een avond waarin we een nieuwe blik werpen op De Energievrijstaat. Kom ook naar het gezellige Filmhuis Oosterbeek. Zet de datum in je agenda.

Film

Samen kijken we naar de documentaire De Energievrijstaat (Moiety Film). Daarin zien we hoe de onconventionele ontwikkelaar Pim de Ridder, alles op alles zet om van zijn geboortedorp Terheijden een energievrijstaat te maken. Maar zowel de lokale politiek, wetgeving, als een concurrent zorgen voor obstakels. De wanhoop neemt toe nu de energietransitie in Nederland niet snel genoeg vorm krijgt. Brengt ‘De Energievrijstaat’ de oplossing?

Spanningsveld

Na de film gaan we met elkaar in debat over het spanningsveld tussen wet- en regelgeving en de dagelijkse praktijk van de energietransitie. Hoe zorgen we dat de overstap naar duurzame energie niet verder verstrikt raakt in het web van wetten en regels?

Jan van der Meer (Gedeputeerde Provincie Gelderland), Pamela Guldie (Officier van Justitie) en Pim de Ridder (duurzame energieontwikkelaar) delen hun ervaringen en geven hun kijk op wat nodig is om de energietransitie in Nederland te laten slagen.

Over onze gasten

Jan van der Meer heeft zich twintig jaar lang ingezet voor de duurzame energietransitie. De afgelopen vier jaar als Gedeputeerde in Provincie Gelderland. Onlangs kondigde hij zijn vertrek aan onder andere omdat de transitie niet snel genoeg gaat in zijn ogen.

Pamela Guldie is voormalig Officier van Justitie en co-auteur van het pas verschenen boek Tegenspraak, dat gaat over de vraag hoe ver je als rechter kunt en wilt gaan wanneer het wettelijk systeem tot een ongemakkelijke uitkomst leidt.

Pim de Ridder werkt als projectontwikkelaar duurzame energie in de regio Nijmegen en Breda en is bedenker van de Energievrijstaat.

Praktische info

Plaats: Filmhuis Oosterbeek
Tijd: 20.00 uur I Zaal open: 19.30 uur
Toegang gratis I Reserveer hier je plek.

Meer informatie vind je hier.