Met de fietsaccu onder de arm treffen Bert en ik elkaar in Halte 2030 op de Oude Kraan 72 in Arnhem, de thuisbasis van Rijn en IJssel Energiecoöperatie. Bert is sinds een jaar of zes woonwensencoach voor het Energieloket Midden Gelderland (ELMG). Met zijn tips en adviezen helpt hij mensen met verduurzamen. “Mensen zijn meestal blij na mijn bezoek. Vaak hebben ze al verschillende ideeën over wat ze willen qua verduurzaming, maar zien ze door de bomen het bos niet meer. Ik breng daar wat lijn in en in mijn rapportage (na een woonwensenscan krijgen mensen een rapport, DL) geef ik daar een prioriteit in mee, zodat mensen weten waar ze het beste mee kunnen beginnen.”

Woonwensenscan

Bij het Energieloket Midden Gelderland kan iedereen uit Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal een woonwensenscan aanvragen. Een woonwensencoach loopt dan mee door jouw huis, om tips te geven voor meer veiligheid, comfort, gezondheid en niet te vergeten energiebesparing. “Als ik de aanvraag krijg, kijk ik op Google Streetview met wat voor huis ik te maken heb, een tussenwoning of een monumentaal pand bijvoorbeeld. Ook bij aankomst zelf, zie ik of het huis onderhouden is, wel of geen HR-glas heeft en andere bijzonderheden. Vaak is de reden voor een aanvraag dat iemand een te hoge energierekening heeft en met mij de oorzaak wil achterhalen en een oplossing wil vinden. Vervolgens doorlopen we het hele huis, van het dak tot aan de vloer.”

Grote waardering
Dit jaar zijn er al  heel veel woonwensenscans uitgevoerd. De meeste gebruikers zijn zeer tevreden. Het energieloket krijgt (naast haar andere dienstverlening) ook voor deze service een hoge waardering op www.klantenvertellen.nl. “Soms voer ik wel drie scans per week uit. Op andere momenten ben ik lekker aan het fietsen door Europa met mijn vrouw. Veel winst valt te behalen uit dakisolatie. De meeste warmte verlaat het huis via het dak. Met dakisolatie kan al gauw zo’n 30% energie worden bespaard. Een van de meest kostenefficiënte isolatie is spouwmuurisolatie. Wanneer mogelijk is dat het eerste wat gedaan moet worden. Het bespaart veel warmteverlies (energie) en werkt enorm comfort verhogend. Dat er dan vochtige muren ontstaan is een fabeltje. Mocht dat gebeuren, dan is er onvoldoende ventilatie.” Bert beveelt ook vaak vloerisolatie aan. Afhankelijk van de soort vloer gaat het dan om tonzon, minerale wol of een het aanbrengen van een folie. “Ook HR-glas levert een forse besparing op. Vervanging van enkel en normaal dubbelglas door HR++ glas in de verwarmde kamers zorgt oor meer comfort en bespaart energie. Vervang je enkel of normaal dubbelglas door HR++ of zelfs HR+++ glas dan kan dat jaarlijks wel honderden euro’s besparen. Ook hebben bewoners minder last van tocht en condensvorming. De thermostaat kan gemakkelijk een graadje lager, zonder comfortverlies. Bovendien dringen geluiden van buiten minder goed door.”

Kleine beetjes helpen
Ook de kleine beetjes helpen. Zo verbaast Bert zich erover dat veel installateurs de ketel nog op 80 graden zetten, terwijl op 50 of 60 graden genoeg is om de woning op te warmen. “Ook de verwarming een uurtje eerder uitzetten, handmatig de thermostaat aan en uit zetten, korter douchen en het aanbrengen van radiatorfolie scheelt al veel in het energieverbruik.”

“Je bewust zijn van je eigen gedrag, is heel belangrijk in de energietransitie. Trek een warme trui aan in plaats van de kachel hoger te zetten” zegt Bert die van oorsprong elektrotechniek heeft gestudeerd en 45 jaar geleden bij de KEMA meegewerkt heeft aan een onderzoek naar energiebesparende mogelijkheden. Wil jij ook bezoek van Bert of een andere woonwensencoach? Vraag dan een woonwensenscan aan op https://www.elmg.nl/aan-de-slag/woonwensenscan.