We hebben te maken grote thema’s als veranderend klimaat, afname biodiversiteit, verdroging, stikstof, energietransitie. Abstracte onderwerpen. Én ook héél praktisch! Het duurzaamheidsloket is voor inwoners van Renkum die zeggen ‘ik ga wat doen!’. Het staat er vol met tips en ideeën over het verduurzamen en vergroenen van de woning en de tuin, onder andere van veel organisaties actief in de gemeente Renkum.

Wil je als Renkummer aan de slag met verduurzamen? Alleen of samen met uw buren? Dan kun je bij het Duurzaamheidsloket in het gemeentehuis ideeën opdoen! En wordt onder het genot van een kopje koffie meegedacht om ideeën verder te brengen. “Een lang gekoesterde wens is nu realiteit”, zegt wethouder Maouche tijdens de opening op 24 maart. Inmiddels is het loket vier keer geopend geweest en weten de Renkummers het loket te vinden. Het inlooploket is een samenwerking tussen de gemeente Renkum, het Regionaal Energieloket en Rijn en IJssel Energiediensten.

Sommige bezoekers komen met een doel, bijvoorbeeld ‘ik wil een groen dak?’, waar moet ik beginnen of ‘mijn CV is stuk, mijn gasrekening is te hoog, ik woon op een hoekhuis, wat nu?’. Het begint met een gesprek, en dan zoeken we naar de mogelijkheden die passen. Van kleine maatregelen, ‘meten is weten’-waar je energielekken zitten, klimaatgesprekken, het maken van een plan voor de woning, tot een warmtewandeling en ideeën voor een straataanpak.

Of bezoekers komen rondneuzen. Vanuit verschillende onderwerpen en organisaties in Renkum is er informatie te vinden. Natuurinclusief na-isoleren, afkoppelen van je regenpijp van het riool, een bij- en vlindervriendelijk tuin. “De ervaringen van de wijkaanpak met wijkinitiatief Clusterwoningen waar ik initiatiefnemer van ben en de Clus Tutorials en komen dan goed van pas”, zegt Irma Corten, die het duurzaamheidsloket vanuit REIJE Energiediensten bemenst.

“Wat ik er leuk aan vind is dat je met de volle breedte aan thema’s bezig bent, en in gesprek bent met inwoners en organisaties in Renkum, die zeggen ‘ik ga wat doen’. Je merkt wat er leeft bij de inwoners en meestal lukt het om een stapje verder te komen.”

Elke tweede donderdagmiddag in de maand is het duurzaamheidsloket geopend. Van 13.00 tot 15.30 kun je een tijdslot boeken op de website, en van 15.30 tot 17.00 is het vrije inloop, een afspraak is dan niet nodig. Dus ben je inwoner van gemeente Renkum, kom langs!
https://renkumverduurzaamtsamen.nl/duurzaamheidsloket-renkum/