´Het mooiste moment van de bouw is als de molens gaan draaien en stroom opwekken´, vindt Tim Logtenberg (Prowind). Voor het zover is en windpark Koningspleij energie kan gaan leveren, moet nog veel werk worden verzet. Na de aanleg van de bouwwegen dit voorjaar, is het nu tijd voor de aanleg van de fundatie. Een mijlpaal in het proces.

De hijskraan die boven de Pleijroute uitsteekt, laat zien dat de bouw van Windpark Koningspleij nu echt is begonnen. Wie een kijkje bij de bouwplaats neemt, ziet de contouren van een fundatie verschijnen. Mannen in oranje werkkleding zijn druk in de weer. Dit is de fase van het koppen snellen (foto). Nadat de heipalen - dertig per windmolen - de grond in zijn gegaan, wordt het bovenste stuk van de paalfundatie kapot gemaakt. Aan het betonstaal dat tevoorschijn komt, wordt de bewapening voor de fundatie vastgemaakt. Daarna wordt het beton gestort en is de fundering van de windmolens klaar.

Indrukwekkend
fundatie windpark KoningspleijDe voet van de windturbine is drie meter diep en zeventien meter breed en ziet er indrukwekkend uit.´Een windmolen weegt ruim 655 ton en is aan veel krachten onderhevig. Om te zorgen dat hij onder alle weersomstandigheden overeind blijft staan is een flink fundament nodig´, vertelt Tim Logtenberg. Als projectleider ziet hij, samen met zijn collega Annabel Werner, toe op een goede uitvoering van het werk aan windpark Koningspleij. Annabel is als bouwmanager bijna elke dag op de site. Tim doet zijn werk voornamelijk vanuit het kantoor van Prowind in Zwolle of - in deze coronatijd - vanuit huis. Zoals hij zelf zegt, zorgt hij in het project dat ‘tijd, geld en kwaliteit in balans zijn’. ´Ik houd de vinger aan de pols, heb contact met betrokken partijen, hou de planning in de gaten en zorg dat materialen op tijd worden geleverd, zodat de bouw volgens afspraak verloopt. Waar nodig stuur ik bij.’

Schaarste
bouw windpark KoningspleijTot dusver loopt de bouw op schema. Dat neemt niet weg dat Windpark Koningspleij - net als elk windmolenproject - zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. ‘Door de coronapandemie zijn bouwmaterialen schaars. De levering van kabels duurt bijvoorbeeld langer dan anders. Het kabelplan is nog niet helemaal klaar; dat is normaal in deze fase van het proces. Om zeker te zijn dat we niet tekort komen, hebben we iets meer ingekocht dan misschien nodig.´ Precair is ook dat een belangrijke afvalwaterleiding over het bouwterrein loopt. Precies op de plek waar de windmolens worden gebouwd gaat het afvalwater uit Arnhem door rioolbuizen naar de waterzuiveringsinstallatie. Met het waterschap is een plan gemaakt, om risico´s op beschadiging uit te sluiten.

Opbouw turbines
Eind juli gaan de eerste kabels in de grond die de windmolens met het inkoopstation moeten verbinden (dit is de plek waar de stroom van het windpark het elektriciteitsnet op gaat , red.). Direct na de bouwvakantie (augustus) komen de onderdelen voor de windmolens aan op locatie en kan de opbouw van de turbines beginnen. Ook dan houdt Tim de vinger aan de pols.

Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van Windpark Koningspleij? Volg ons op sociale media en meld je aan voor onze nieuwsbrief.